Петел следи какво се случва във врачанско село, в което бурята

...
Петел следи какво се случва във врачанско село, в което бурята
Коментари Харесай

Кметът на Лиляче: Положението остава критично

" Петел " следи какво се случва във врачанско село, в което бурята аргументи големи вреди.

Повече от 30 парцела в село Лиляче се нуждаят от изпомпване на вода сега, а в какъв брой има нанесени вреди от водата, към момента не е ясно, сподели за Българска телеграфна агенция кметът на селото Вероника Ценова.

В момента на терен работят екипи на Районна работа " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", които изпомпват вода, към 20 доброволци оказват помощ за почистване на кал и унищожена мебелировка от засегнатите домове – най-вече изби и приемни етажи, изясни кметът и добави, че това, от което имат най-голяма потребност на този стадий, са хора, с цел да може вредите да бъдат отстранени по-бързо.

Сериозно наранени са четири улици, има и такива, които са покрити с донесени наноси и трошляк от водата, там към този момент работят фадроми, сподели още Ценова. По думите ѝ в най-ниската част на селото височината на водата е минавала два метра. Още нощес е почнала да се отдръпва и сега реката е в коритото си, само че е доста пълноводна. При естествени условия река Лиляшка бара може да се прескочи, а в този момент е най-малко 10 пъти по-голяма, обясниха локални поданици. „ Водата се отдръпна, само че ситуацията си е сериозно, не сме спокойни “, разгласи кметът на село Лиляче.

От 2005 година насам за четвърти път се наводняваме, показа за Българска телеграфна агенция Дафинка Обретенова, която живее в една от най-засегнатите къщи. Проблем по думите ѝ основава и стената, която е издигната, с цел да пречи на реката да излиза от коритото си. Тя стопира реката, само че пречи на водата, която идва от по-високата част на селото, да се оттича и я задържа към къщата. „ Лошото е, че предишното лято направихме главен ремонт, купихме нови мебели и в този момент всичко е за изхвърляне. Да не приказваме за зимнина, друга мебелировка, растенията в двора “, показа още дамата.

Тази нощ отчасти бедствено състояние разгласи регионалният шеф на Враца за територията на две общини – Враца и Криводол. В момента се прави обход на села в Община Мездра, които също бяха наранени.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР